Groepsportretten

Verknipte koppen

Op andere pagina’s op deze website leest u meer over ‘Het EGO in 60 delen’, de 60 zelfportretten die ik maakte ter gelegenheid van mijn 60ste geboortedag. Deze vier hadden echter een te ver doorgeschilderde achtergrond en op papier kun je dat moeilijk herstellen. Dus heb ik ze uit de serie verbannen, uitgeknipt en op MDF geplakt.

Collage van vier zelfportretten
‘Verknipte koppen’, 45×95 cm, papier op MDF (in baklijst), € 875

NITS 2021

Op 2 september 2021 maakte ik de foto’s voor dit groepsportret ‘NITS 2021’ bij hun later afgebrande studio De Werf in Amsterdam. Na een kleine 60 uur werk was het kleurrijke schilderij van deze sympathieke muzikanten op 18 oktober gereed. De reactie van zanger Henk Hofstede (de middelste figuur): “Wow! Wat een kracht en kleur … een Lucian Freud on LSD.” Nounou, met die vergelijking ben ik erg tevreden!

Groepsportret NITS
‘NITS 2021’, 60×100 cm, acryl op linnen, € 2.275

Het humeur van Nederland

Een spraakmakende verzameling talkshow-hosts en -gasten die in 2019 het gesprek bij de koffie-automaat bepaalden.

Aanleiding om deze 16 portretjes van 20×20 cm te maken, was een plek aan de Wall of Fame van de 10e editie van de Nationale Kunstdagen in 2019. Deze plek werd me aangeboden omdat ik in 2011 de tweede prijs kreeg op de Nationale Kunstdagen.

Afgebeeld zijn vanaf linksboven: Carola Schouten, Johan Derksen, Mark Rutte, Geert Mak, Matthijs van Nieuwkerk, Eva Jinek, Peter R. de Vries, Saskia Belleman, Linda de Mol, Theo Hiddema, Jort Kelder, Eric Wiebes, Gerard Spong, Bas Heijne, Khadija Arib en Jeroen Pauw.

talkshow portret
Het Humeur van Nederland, 94×94 cm, € 3.275,-

Frank Auerbach

Kunstschilder Frank Auerbach (Berlijn, 1931) werd in 1939 door zijn ouders naar Londen gestuurd om de nazi’s te ontvluchten. Hij werd kunstschilder en Brits staatsburger. Wellicht kent u z’n werk, het hing bijvoorbeeld in 2014 tijdelijk in de eregalerij van het Rijksmuseum tegenover Rembrandt.

Het bleek een interessante exercitie om negen keer dezelfde kop te schilderen. Bij nadere bestudering van de schilderijen vallen telkens andere verschillen op, terwijl de stijl onmiskenbaar dezelfde blijft. Een effect dat overigens minder goed te zien is bij de wat kleine reproducties. Het auteursrecht verkreeg ik van fotograaf Eamonn McCabe. 

Eerder schilderde ik Frank Auerbach in olieverf, te zien op Losse koppen.

portret frank auerbach
‘Frank Auerbach’ 9x 40×30 cm, acryl op linnen, € 2.895

En wij dan …

Deze tien broers (de gebroeders Brohvaki) -uit een Oekraïens gezin met ook nog zeven zussen- vochten aan het front in de Tweede Wereldoorlog in het sovjet-leger tegen de Duitsers. Ze overleefden het alle tien.

Het schilderij is geïnspireerd op een zwart/wit-foto van fotojournalist Yuri Rost uit 1982 (zie hier).

De titel slaat terug op de loze praatjes van Hans van Baalen en Guy Verhofstadt die de Oekraïners in 2014 ophitsten tijdens protesten op het Maidanplein in Kiev. De protesten betroffen het beleid van Viktor Janoekovitsj, de door Rusland gesteunde president. Er vielen de volgende dag 75 doden.

portretgroep
‘En wij dan …’, 90x80cm, acryl op linnen

De Schreeuw

Jaren geleden werd ik getroffen door het beeld van een kerel die de longen uit z’n lijf schreeuwde; prachtig expressief! Hij bleek onderdeel van het Finse mannenschreeuwkoor Huutajat (middelste rij, tweede van rechts). Uiteindelijk is hij de inspiratie geweest voor deze 18 schreeuwende tronies. Schreeuwen van verdriet, van angst, als vreugdekreet of als koorzang.

schreeuw portret
‘De Schreeuw’, 18x 18×13 cm, acryl op paneel

Lang leve de kunst!

De (beeldende) kunst zit al geruime tijd in het verdomhoekje van de politiek. Eind 2010 heeft men de BTW plotsklaps verhoogd van 6 naar 19%. Voor mij reden om deze ‘clowns van het gedoogkabinet’ te schilderen (Wilders, Rutte en Verhagen). Overigens is die BTW-verhoging in 2012 weer teruggedraaid en in 2019 van 6 naar 9% verhoogd. Beleid? Zoals de wind waait, waait het politieke jasje.

clown rutte wilders
‘Lang leve de kunst!’, 40×90 cm, acryl op linnen, 2011

Uitleggers

Politiek analisten Frits Wester, Ferry Mingelen en Rutger Castricum spiedend naar nieuws en in de aanslag om alle mogelijke relevantie ervan aan de kijker uit te leggen.

Wie goed kijkt ziet de Nederlandse driekleur in het portret afgebeeld. Het druipende rood ademt een gespannen sfeer.

PowNews besteedde er aandacht aan op TV en ook stond er een leuk stukje over in Nieuwspoort Nieuws.

frits wester rutger castricum ferry mingelen
‘Uitleggers’, 60×90 cm, 2012, € 1.495

Studie van Vier op 4 bij 4

Een samengesteld portret van 16 paneeltjes van 15×15 cm. De vele gezichten van een mens, sommige wat jonger, sommige verveeld, of jolig of plichtsgetrouw. Tijdens het schilderen heb ik van ieder portretje acht tot 10 tussenstadia gescand, die bij het schilderij beschikbaar worden gesteld.

Uitleg over het schilderproces staat beschreven in een artikel in tijdschrift Atelier, waarvan u de PDF kunt downloaden via mijn biografie-pagina.

groepsportret willem alexander
‘Studie van Vier op 4 bij 4’, 16x 15x15cm, € 1.895

Het Vonnis

De laatste paar zalen van het Prado in Madrid hangen vol met indrukwekkend grote doeken van voor mij onbekende kunstenaars. Antonio Gisbert Perèz (1834-1901) schilderde politiek geladen historische taferelen. Hij was van 1868 tot 1875 de eerste directeur van het Prado. 13 Jaar later schilderde hij ‘De executie van Torijos’. Als aandenken aan mijn stedentrip naar Madrid schilderde ik een detail van dit enorme doek (390 x 601 cm). De man rechts moet Torijos voorstellen, een revolutionair die was verraden en werd opgewacht bij zijn landing in 1831 op het strand van Malaga.

torijos
‘Het Vonnis’, 30×100 cm, acryl op linnen, € 1.475