Interessant aan een drieluik is dat een portret meer dynamiek krijgt dan bij een enkele afbeelding. Alsof er beweging in zit. Hoe subtiel de verschillen soms ook zijn. Een drieluik nodigt uit tot onderling vergelijken, waardoor je beter naar de portretten kijkt. Deze pagina valt overigens het best te bekijken op een tablet, laptop of pc; op een smartphone worden de drieluiken niet naast elkaar afgebeeld.

Grayson Perry

Sinds deze ‘pottenbakkende travestiet’ -zoals hij zichzelf noemt- in 2004 de prestigieuze Britse Turner-price won, is Perry een fenomeen geworden in het Verenigd Koninkrijk. Hier is hij geschilderd als zijn alter ego Claire, zoals te zien in het tv-programma ‘Wintergasten’ van 30 december 2021 in een interview door Janine Abbring. (‘Claire’, 3x 25×25 cm, , acryl op doek, € 1.375,-).

Francis Bacon

Mijn favoriete kunstschilder, die wordt gerekend tot The School of London, evenals Lucian Freud, Robert Kitaj en Frank Auerbach. Een groep kunstschilders uit de vorige eeuw, die figuratief bleven schilderen, ook al was de Amerikaanse spierballenkunst van het Abstract Expressionisme de norm. Zelf vonden ze overigens niet dat ze een ‘school’ vormden. Ze kenden elkaar vooral via The Colony Room, een kroeg in SoHo, Londen. (Francis Bacon, 3x 25×25 cm, acryl op doek, € 1.375,-).

Francis Bacon painter
kunstschilder Francis Bacon
Francis Bacon artist

John Hamon

Sinds 2001 gebruikt de Franse kunstenaar John Hamon voor zijn kunstuitingen niets anders dan onderstaand zelfportret van toen hij 17 jaar oud was. Het hangt bijvoorbeeld als aanplakbiljet wereldwijd in meer dan 75 steden. Hij wil er mee zeggen dat hedendaagse kunst alleen nog maar gaat over zelfpromotie. Zijn meest recente werk, direct uitverkocht, zijn bankbiljetten van 0 euro met zijn beeltenis. Een geweldig concept, dat mij inspireerde tot het schilderen van dit drieluik. (John Hamon, 3x 18×13 cm, acryl op paneel, € 975,-).

portret John Hamon
John Hamon schilderij
Drieluik John Hamon

Michiel Vos

Deze in New York wonende journalist geeft op tv regelmatig zijn analyse van de Amerikaanse samenleving. (‘Michiel Vos’, 3x 18×13 cm, acryl op paneel, € 975,-).

Michiel Vos, portret drieluik links
Michiel Vos, portret drieluik midden
Michiel Vos, portret drieluik rechts

Bas Heijne

Bas Heijne schrijft -onder andere- met regelmaat over maatschappelijke kwesties, met name voor NRC. De laatste tijd zien we hem vaak aanschuiven bij praatprogramma’s ‘Op1’ en ‘Beau’. (‘Bas Heijne’, 3x18x13 cm, acryl op paneel, € 975,-).

Bas Heijne, portret drieluik links
Bas Heijne, portret drieluik midden
Bas Heijne, portret drieluik rechts

Femke Halsema

Voormalig kamerlid en lijsttrekker van GroenLinks, is sinds 2018 burgemeester van Amsterdam. (‘Femke Halsema’, 3x 18×13 cm, acryl op paneel, € 975,-).

Femke Halsema, portret drieluik links
Femke Halsema, portret drieluik midden
Femke Halsema, portret drieluik rechts

Vivienne Westwood

Westwood maakte naam als ontwerper in de punkperiode in Londen in de tweede helft van de jaren 70. Tegenwoordig is ze een grote naam in de Britse mode-scene en doet ze ook regelmatig op ander gebied van zich spreken. (‘Vivienne Westwood’, 3x 18×13 cm, acryl op paneel, €975,-).

Vivienne Westwood, portret drieluik links
Vivienne Westwood, portret drieluik midden
Vivienne Westwood, portret drieluik rechts

Ramsey Nasr

Al jaren hamert Ramsey Nasr, acteur en voormalig Dichter des Vaderlands, op het belang van de kunsten. Alle zoogdieren eten, slapen en planten zich voort. Het is juist de verbeelding, de fantasie, die ons mens maakt. We zijn verhalenvertellers. Nasr verzet zich waar hij maar kan tegen de bezuinigingen in de zogenaamde ‘zachte’ sectoren. “Onderwijs, zorg en cultuur zijn de fundamenten van onze maatschappij, maar we behandelen ze als ornamenten”. Als versiering dus, waarop best nog wat bezuinigd kan worden. (‘Ramsey Nasr’, 3x 18×13 cm, acryl op paneel, € 975,-).

Ramsey Nasr, portret drieluik links
Ramsey Nasr, portret drieluik midden
Ramsey Nasr, portret drieluik rechts

Simon Schama

Kunsthistoricus Simon Schama is onder andere bekend van zijn boek ‘Overvloed en onbehagen’ over de Nederlandse Gouden Eeuw. Als presentator van kunstdocumentaires schmiert hij er lustig op los. Heerlijk om naar te kijken en te luisteren. Hij begint de BBC-reeks ‘Civilisations’ over 40.000 jaar cultuurgeschiedenis als lofzang op ons scheppend vermogen, met: “We are the art-making animal and this is what we have made”. (‘Simon Schama’, 3x 18×13 cm, acryl op paneel, € 975,-).

Simon Schama, portret drieluik links
Simon Schama, portret drieluik midden
Simon Schama, portret drieluik rechts

Philip Akkerman

Het thema van deze Haagse kunstschilder is de onbegrijpelijkheid van het bestaan. Zijn vorm is het zelfportret. Hij maakte er al meer dan 4.000 in dik 30 jaar tijd. Op de vraag of hij ooit iets anders zal schilderen, antwoordde hij met “Uitgesloten!”. (‘Philip Akkerman’, 3x 20×20 cm, acryl op paneel, € 975,-).

Philip Akkerman portrtet
Philip Akkerman schilderij
Philip Akkerman den haag

Jean Pierre Louveton

Onderstaand drieluik is een lofzang op de muziek van Jean Pierre Louveton, componist/zanger/gitarist van de franstalige progrock-band Nemo. Jazz, pop en stevige rock vermengd tot een bombastisch en symfonisch geheel. (‘JPL’, 3x 60×50 cm, acryl op linnen, € 2.475,-).

Portret JPL Nemo
Schilderij JPL Nemo
Portretschilderij JPL Nemo

David Hockney

Naast kunstenaar is David Hockney een boeiend theoreticus. De werking van perspectief en het gebruik van hulpmiddelen in de beeldende kunst zijn twee van zijn favoriete onderwerpen. (‘Hockney legt uit’, 3x 17×17,5 cm, acryl op paneel, € 975,-).

Portret David Hockney
Schilderij David Hockney
Portretschilderij David Hockney

Ai Weiwei

Activistische Chinese kunstenaar. ‘Knuffeldissident’ in het westen, maar in China gevangen gezet en gemarteld omdat hij met zijn kunst het regime aanklaagt. (‘Ai Weiwei’, 3x 23×17 cm, acryl op paneel)

Ai Weiwei, portret
Ai Weiwei portrait
Ai Weiwei, tryptich

Roger Waters

Waters transformeerde zijn rockopera ‘The Wall’ uit 1979 van een persoonlijk verhaal over de vervreemding tussen artiest en publiek, tot een stevige aanklacht tegen de ondemocratische macht van multinationals en wapenindustrie. (‘Stay Human’, 3x 23×17 cm, acryl op paneel).

portret roger waters
schilderij roger waters
portretschilderij roger waters
 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren