Verknipte koppen

‘Verknipte koppen’, 45×95 cm, papier op MDF (in baklijst), € 875

Op andere pagina’s op deze website leest u meer over de 60 zelfportretten die ik maakte ter gelegenheid van mijn 60ste geboortedag. Deze vier hadden echter een te ver doorgeschilderde achtergrond en op papier kun je dat moeilijk herstellen. Dus heb ik ze uit de serie verbannen, uitgeknipt en op MDF geplakt.

NITS 2021

‘N2I0T2S1’, 60×100 cm, acryl op linnen, € 2.275

Op 2 september 2021 maakte ik de foto’s voor dit groepsportret ‘NITS 2021’ bij hun studio De Werf in Amsterdam. Na een kleine 60 uur werk was het kleurrijke schilderij van deze sympathieke muzikanten op 18 oktober gereed. De reactie van zanger Henk Hofstede (de middelste figuur): “Wow! Wat een kracht en kleur … een Lucian Freud on LSD.” Ja, met die vergelijking ben ik erg tevreden!

De mannen van Annelies

In de zomer van 2019 belde Annelies mij op om haar teleurstelling uit te spreken over het feit dat mijn schilderij ‘En wij dan …’ (zie hieronder) al bij de opening was verkocht in de tentoonstelling ZomerExpo in De Fundatie in Zwolle.

Zij en haar echtgenoot Hans waren zeer te spreken over met name de sfeer van het schilderij en ze vroegen zich af of ik het nogmaals wilde schilderen, maar dan met haar man en twee zoons er in afgebeeld.

Het heeft even geduurd voor we het goed hadden doorgesproken en de foto’s waren genomen, maar vanaf januari 2020 hangt het op een mooie plek boven de eettafel.

groepsportret
‘De mannen van Annelies’, 100×80 cm

Het Humeur van Nederland

Een spraakmakende verzameling talkshow-hosts en -gasten die in 2019 het gesprek bij de koffie-automaat bepaalden.

Aanleiding om deze 16 portretjes van 20×20 cm te maken, was een plek aan de Wall of Fame van de 10e editie van de Nationale Kunstdagen in 2019. Deze plek werd me aangeboden omdat ik in 2011 de tweede prijs kreeg op de Nationale Kunstdagen.

Meer over wie dit allemaal zijn en hoe het werk gemaakt is, is te vinden in het archief van mijn website.

talkshow portret
Het Humeur van Nederland, 94×94 cm, € 3.275

Frank Auerbach

Kunstschilder Frank Auerbach (Berlijn, 1931) werd in 1939 door zijn ouders naar Londen gestuurd om de nazi’s te ontvluchten. Hij werd kunstschilder en Brits staatsburger. Wellicht kent u z’n werk, het hing bijvoorbeeld in 2014 tijdelijk in de eregalerij van het Rijksmuseum tegenover Rembrandt.

Het bleek een interessante exercitie om negen keer dezelfde kop te schilderen. Bij nadere bestudering van de schilderijen vallen telkens andere verschillen op, terwijl de stijl onmiskenbaar dezelfde blijft. Een effect dat overigens minder goed te zien is bij de wat kleine reproducties. Het auteursrecht verkreeg ik van fotograaf Eamonn McCabe. Eerder schilderde ik twee portretten van Auerbach in olieverf, geïnspireerd door Lucian Freud.

portret frank auerbach
‘Frank Auerbach’ 9x 40×30 cm, acryl op linnen, € 2.895

Futurisme

Het futurisme is een Italiaanse kunststroming, opgericht in 1909, waarin snelheid en vooruitgang wordt verbeeld in een soort kleurrijk kubisme. Men verheerlijkte de oorlog, als noodzakelijke reiniging voor de samenleving. Maar na het uitbreken van WO1 en de ellende die tanks en gifgas brachten, was die fascinatie snel voorbij.

De foto waarnaar ik schilderde, is in 1912 gemaakt (zie hier).

‘Futurismo’, 60×90 cm, acryl op linnen, € 1.795

En wij dan …

Deze tien broers (de gebroeders Brohvaki) -uit een Oekraïens gezin met ook nog zeven zussen- vochten aan het front in de Tweede Wereldoorlog in het sovjet-leger tegen de Duitsers. Ze overleefden het alle tien.

Het schilderij is geïnspireerd op een zwart/wit-foto van fotojournalist Yuri Rost uit 1982 (zie hier).

De titel slaat terug op de loze praatjes van Hans van Baalen en Guy Verhofstadt die de Oekraïners in 2014 ophitsten tijdens protesten op het Maidanplein in Kiev. De protesten betroffen het beleid van Viktor Janoekovitsj, de door Rusland gesteunde president. Er vielen de volgende dag 75 doden.

portretgroep
‘En wij dan …’, 90x80cm, acryl op linnen

De Schreeuw

Jaren geleden werd ik getroffen door het beeld van een kerel die de longen uit z’n lijf schreeuwde; prachtig expressief! Hij bleek onderdeel van het Finse mannenschreeuwkoor Huutajat (middelste rij, tweede van rechts). Uiteindelijk is hij de inspiratie geweest voor deze 18 schreeuwende tronies. Schreeuwen van verdriet, van angst, als vreugdekreet of als koorzang.

schreeuw portret
De Schreeuw, 18x 18×13 cm, acryl op paneel, 2010

Lang leve de kunst!

De (beeldende) kunst zit al geruime tijd in het verdomhoekje van de politiek. Eind 2010 heeft men de BTW plotsklaps verhoogd van 6 naar 19%. Voor mij reden om deze ‘clowns van het gedoogkabinet’ te schilderen (Wilders, Rutte en Verhagen). Overigens is die BTW-verhoging in 2012 weer teruggedraaid en in 2019 van 6 naar 9% verhoogd. Beleid? Zoals de wind waait, waait het politieke jasje.

clown rutte wilders
Lang leve de kunst!, 40×90 cm, acryl op linnen, 2011

Uitleggers

Politiek analisten Frits Wester, Ferry Mingelen en Rutger Castricum spiedend naar nieuws en in de aanslag om alle mogelijke relevantie ervan aan de kijker uit te leggen.

Wie goed kijkt ziet de Nederlandse driekleur in het portret afgebeeld. Het druipende rood ademt een gespannen sfeer.

PowNews besteedde er aandacht aan op TV en ook stond er een leuk stukje over in Nieuwspoort Nieuws. Lees meer …

frits wester rutger castricum ferry mingelen
Uitleggers, 60×90 cm, 2012, € 1.495

Studie van Vier op 4 bij 4

Een samengesteld portret van 16 paneeltjes van 15×15 cm. De vele gezichten van een mens, sommige wat jonger, sommige verveeld, of jolig of plichtsgetrouw. Tijdens het schilderen heb ik van ieder portretje acht tot 10 tussenstadia gescand, die bij het schilderij beschikbaar worden gesteld.

Uitleg over het schilderproces staat beschreven in een artikel in tijdschrift Atelier, waarvan u de PDF kunt downloaden via de archief-pagina.

groepsportret willem alexander
Studie van Vier op 4 bij 4, 16x 15x15cm, € 1.895

Het Vonnis

De laatste paar zalen van het Prado in Madrid hangen vol met indrukwekkend grote doeken van voor mij onbekende kunstenaars. Antonio Gisbert Perèz (1834-1901) schilderde politiek geladen historische taferelen. Hij was van 1868 tot 1875 de eerste directeur van het Prado. 13 Jaar later schilderde hij ‘De executie van Torijos’. Als aandenken aan mijn stedentrip naar Madrid schilderde ik een detail van dit enorme doek (390 x 601 cm). De man rechts moet Torijos voorstellen, een revolutionair die was verraden en werd opgewacht bij zijn landing in 1831 op het strand van Malaga.

kopie prado gisbert
Het Vonnis, 30×100 cm, acryl op linnen, 2011