Beelden uit het Novaceen

Het Novaceen is het snel naderende tijdperk waarin Artificiële Intelligentie (AI) en cyborgs de wereld domineren. Het volgt op het Antropoceen, waarin de mens de dominante levensvorm is. De term ‘Novaceen’ komt van James Lovelock (1919-2022), de bedenker van de Gaia-hypothese, die uitgaat van het idee dat de aarde in z’n geheel een levend organisme is van vier miljard jaar oud. Hij ziet in AI de volgende -en wenselijke- stap in de evolutie van het bewustzijn in de kosmos.

In zijn soepel leesbare boekje ‘Welkom in het Novaceen’ uit 2019 legt Lovelock uit dat de mens en AI een gezamenlijke toekomst hebben, omdat we elkaar nodig hebben om de aarde leefbaar te houden voor beide soorten. Hmm, tja.

Op deze pagina staan de schilderijen waarvan ik meen dat ze passen bij ‘Beelden uit het Novaceen’. Te beginnen met vijf totems en drie wijzen.

‘De ongemakkelijke onduidelijkheid over de intenties van AI’

Totem AI maskers
Totem 1, 120×30 cm, € 1.250
Totem 2, 120×30 cm, € 1.250

Is AI een zegen en helpt het de mens aan een razendsnel toenemende welvaart? Aan betere medische diagnoses? En lost AI wellicht het klimaatprobleem op?

Of vergroot het de werkloosheid en de vermogensongelijkheid op enorme schaal? En kunnen we door al het nepnieuws en deepfakes de waarheid nog wel kennen?

De ongemakkelijke onduidelijkheid over de Intenties van AI‘ verbeeldt op luchtige wijze de dreiging van dit fenomeen. Het is onze eigen schepping, het komt uit ons voort. Maar we communiceren er slecht mee, we begrijpen onze uitvinding niet meer.

Totem 3, 120×30 cm, € 1.250
Totem 4, 120×30 cm, € 1.250
Totem 5, 120×30 cm, € 1.250

De vijf Totems zijn gebaseerd op mijn zelfportretten uit een eerder project: ‘Het EGO in 60 delen‘. Die 60 versies heb ik digitaal verknipt, geplakt en gecombineerd. Vervolgens heb ik er met AI maskers van gemaakt, die het uitgangspunt waren voor de vijf geschilderde totems.

Met behulp van AI zijn mijn zelfportretten dus onzichtbaar geworden en zo symboliseren deze koppen het nageslacht van ‘Het EGO in 60 delen’. Ze zijn geschilderd in acryl op doek, 120×30 cm groot en kosten € 1.250 per stuk.

‘De drie Wijzen van het Antropoceen’

Voorafgaand aan bovenstaande vijf Totems, maakte ik ‘De drie Wijzen van het Antropoceen. Het was net voor kerstmis 2023 en de naam is dus ook een bescheiden verwijzing naar het kerstverhaal.

Het Antropoceen is het tijdperk waarin de mens de aarde domineert. Onze kennis is sinds de industriële revolutie ontploft: stoommachine, verbrandingsmotor, elektriciteit, kernenergie. En na de computer, het internet en de mobiele telefoon baren we AI. Aiaiai, als dat maar goed gaat.

De drie Wijzen van het Antropoceen, 50×80 cm, acryl op linnen, € 1.375