Het Nageslacht van mijn EGO
Met de zelfportretten van ‘Het EGO in 60 Delen’ als input, heb ik me met AI algoritmisch voortgeplant in ‘Het Nageslacht van mijn EGO’. Een nogal bizar gezin, variërend van vrolijke onnozelheid tot angst aanjagende naargeestigheid. Als een metafoor voor de geweldige beloften èn de enorme gevaren die AI beide in zich draagt.
Kunstprints …
Deze vruchtbare samenwerking met AI leverde duizenden nazaten op. Een visueel spektakel. Maar na een strenge selectie hebben slechts de 40 sterksten het gered … tot de kunstprints die AI en ik, als trotse ouders, u hier tonen. De rest is in digitale vorm ingevroren en wordt wellicht gebruikt voor een volgende generatie.
… te koop
De kunstprints zijn 40×30 cm groot, in een lijst van 50×40 cm met passe-partout en kosten € 175,- per stuk. Ze verschijnen in een maximale oplage van zes stuks en zijn gesigneerd en genummerd.
Kunst en AI
Dit project is een ode aan het menselijk vernuft. Technologie is de motor van onze welvaart. Zonder technologie zaten we rond de evenaar bij een kampvuur. AI is de volgende stap: de oogst van het totale internet, in een razend tempo te benutten voor kennis en creativiteit. AI maakt een concentraat van alles wat Homo Sapiens in het internet heeft verzameld. Natuurlijk kent het gevaren als AGI en big tech (zie De Intenties van AI), maar we kunnen niet anders dan vooruit.
Het hele internet wordt afgegraasd, gekopieerd en geplagieerd. Legaal is het nauwelijks tegen te gaan. Ethisch is het misschien laakbaar, maar ja, het gebeurt tóch. Als kunstenaar wil ik dit fenomeen niet alleen gebruiken, maar ook onderzoeken. Waar liggen de grenzen tussen maker en gereedschap? Wat is de invloed van technologie op kunst?
Werkwijze
Wat de techniek betreft: alle zelfportretten uit mijn serie ‘Het EGO in 60 delen’ zijn met ‘Dall-E 2’ en ‘playgroundAI’ bewerkt via vele in te stellen filters, schuifregelaars en effecten. En natuurlijk via ‘prompting’: de tekstuele opdracht om de afbeelding bij te sturen in de gewenste richting. Elk ontwerp is niet alleen uniek, ook bezit ik door deze werkwijze het auteursrecht op deze afbeeldingen.
Schilderkunst leeft
Deze serie is meer dan een technisch experiment. Het is een speelse verkenning van ons zelfbeeld in een tijd waarin de grenzen tussen mens en machine steeds vager worden. De schilderkunst wordt al 150 jaar telkens opnieuw dood verklaard, maar overleeft tot nu toe altijd. Het komt goed! … toch?