Vijf jaar koning

koning willem alexander

‘Willem-Alexander’, 50×40 cm

In mei 2018 vierde Willem-Alexander zijn eerste lustrum als koning. Vriend en vijand zijn het erover eens, hij doet het geweldig. Anders dan zijn moeder wil hij een lossere stijl uitstralen, ongetwijfeld deels ingefluisterd door Maxima. De keuze voor Erwin Olaf als hoffotograaf is een belangrijk element hierbij. De intieme foto’s die Olaf van het koninklijk gezin maakt, zijn behoorlijk grensverleggend voor een instituut als het koninklijk huis.

Na eerder Maxima en haar dochters te hebben geschilderd, heb ik de Olafs foto gebruikt als bron voor (nog) een portretschilderij van de koning.

De vier vrouwen van Willem IV

Op 1 oktober 2017 publiceerde de RijksVoorlichtingsDienst (RVD) nieuwe portretfoto’s van koningin Maxima en haar drie dochters Amalia, Alexia en Ariane. De RVD stelt de foto’s aan iedereen beschikbaar, mits men er respectvol mee omgaat.

koningin Maxima, prinsessen Amalia, Alexia en Airiane

‘De vier vrouwen van Willem IV’, 110 x 90 cm

Gezien de intensiteit van de blikken en de ongekende intimiteit die fotograaf Erwin Olaf in deze foto’s heeft kunnen leggen, was ik direct verkocht. Zes weken later waren ze geschilderd. Het kostte me 70 uur werk.

Eerdere portretten van Willem-Alexander

Reeds eerder schilderde ik een samenstelling van 16 portretten van de koning, bestemd voor publicatie in tijdschrift Atelier. In het archief leest u er meer over en kunt u het artikel van maart 2014 als PDF downloaden.

16 geschilderde portretten van Willem-Alexander

‘Studie van IV op vier bij 4’, 70×66 cm

Nog iets eerder -in 2013, net voor z’n kroning- schilderde ik Willem-Alexander in een stoerdere pose dan waarin we hem gebruikelijk zien.

Het portret kreeg aandacht in tijdschrift Atelier, naast koninklijke portretten van Ans Markus, Sierk Schröder en Thérèse Schwarze. Ook was het te zien op televisie in een programma van Jasper Krabbé over staatsieportretten. In het archief leest u er meer over en kunt u ook dat artikel als PDF downloaden.

koning

‘De koning’, 60×50 cm