In de stijl van Chuck Close - Remigius

Atelier 171Voor tijdschrift Atelier zal ik de komende tijd om het nummer een instructief artikel maken over de portretstijl van een bepaalde kunstenaar. Het eerste artikel ‘In hokjes denken’ is gebaseerd op de stijl van de Amerikaanse portretkunstenaar Chuck Close. Elders op deze website heb ik een speciale pagina gewijd aan zijn stijl. Het artikel uit Atelier Magazine kunt u hier downloaden.

Close (1940) is een Amerikaanse portretkunstenaar die een belangrijke rol toedicht aan het raster waarmee hij werkt. Niet wachten op inspiratie maar gewoon gedisciplineerd en systematisch werken. In zijn geval het abstraheren van elk afzonderlijk hokje binnen het raster. Doorgaan en uren maken, het proces neemt je als vanzelf bij de hand.

Het leek me een goed idee om voor dit project mijn kleinzoon Mels te schilderen. Maar om Chuck’s stijl een beetje in de vingers te krijgen, heb ik allereerst een zelfportret gemaakt. Het resultaat heeft me in positieve zin verrast. Zoals Close zegt leidt het systeem van het raster je grotendeels als vanzelf door het proces.

portret Chuck Close

‘Chuck Close’, 40×30 cm

schilderij Mels

‘Mels’, 60×50 cm

Terug naar overzicht