Sterren op het Doek - portret Neelie Kroes

In 2009 ben ik uitgenodigd om het portret van Eurocommissaris Neelie Kroes te schilderen in het TV-programma ‘Sterren op het doek’. Hierbij foto’s van de voorbereiding in het Wassenaarse Raadhuis De Paauw en de opnamen van de onthulling in het Gemeentemuseum in Den Haag. Tussen die twee foto’s zitten exact twee weken, dat was doorschilderen geblazen!

'Neelie Kroes' (60x90 cm)

‘Neelie Kroes’, 60×90 cm

Bij de eerste aanblik riep ze ietwat geschrokken ‘dat ben ik helemaal niet’. U begrijpt, dat was ik niet met haar eens. Normaal gesproken schilder ik een opdracht naar de wensen van de opdrachtgever en zou ik haar naar wens iets zachter hebben afgebeeld. Maar in dit geval werd ik door het programma juist geselecteerd vanwege mijn stevige schilderstijl.

Neelie Kroes: ‘Ik vind het te stevig om thuis op te hangen, maar ik zie het over 100 jaar wèl in een museum hangen’. Ze zag er invloeden in van Francis Bacon en Lucian Freud. Inderdaad twee van mijn favoriete schilders.

Het programma is nog te zien via ‘Uitzending gemist’ (aflevering 25 juni 2009).

Terug naar overzicht