Het Humeur van Nederland - Remigius

De Nationale Kunstdagen vieren in 2019 hun 10-jarig bestaan. De beurs heeft in een weging van publieks- en vakjury ieder jaar een aantal prijzen uitgereikt. Voor dit jubileum heeft men de prijswinnaars van de afgelopen 9 jaar gevraagd een werk te laten zien op de Wall of Fame. Aangezien ik in 2011 de tweede prijs heb gewonnen, ben ik één van de gehangenen.

Ik wilde voor de gelegenheid een spraakmakend werk maken over de voorbijgaande aard van de actualiteit. Verhalenvertellers, uitleggers, beroepspraters, analisten en interviewers, allemaal lekker kletsen in het gesprek van de dag. Als vorm werd het een samenstelling van 16 losse portretjes van 20×20 cm, afzonderlijk ingelijst en met elkaar op één drager gemonteerd.

Voor ieder van de geportretteerden heb ik via uitzending gemist vele uitzendingen zitten terugkijken van de betreffende talkshows. Door printscreens te maken valt hier goed naar te schilderen, al moet je dan wel wegkomen van de gepoederde gezichten die allemaal een wat vlakke uitstraling krijgen van de televisie-make-up.

Afgebeeld zijn vanaf linksboven: Carola Schouten, Johan Derksen, Mark Rutte, Geert Mak, Mathijss van Nieuwkerk, Eva Jinek, Peter R. de Vries, Saskia Belleman, Linda de Mol, Theo Hiddema, Jort Kelder, Eric Wiebes, Gerard Spong, Bas Heijne, Khadija Arib en Jeroen Pauw.

Terug naar overzicht