Deze pagina geeft toelichting bij / extra informatie op mijn geposte items op Instagram. Het is een enigszins chronologisch overzicht, dus hoe verder u naar beneden scrolt, hoe ouder het werk. Voor meer drieluiken/tryptichs zie: ‘Tryptichs‘. Meer naakten staan op Naakten – Anatomisch Theater

Weer eens wat anders dan een portret

torso naakt
Verticaal naakt, 60×40 cm, acryl op paneel, € 895 (incl. zwarte baklijst)
Licht naakt, 60×40 cm acryl op paneel, € 895 (incl zwarte baklijst)
Fit naakt, 60×40 cm, acryl op paneel, € 895 (incl. zwarte baklijst)
Paarse gladiool, 100×50 cm, acryl op doek, € 995
Kaboem!, 80×60 cm, acryl op linnen, verkocht
Rode gladiool, 100×50 cm, acryl op doek, € 995

Vivienne Westwood / Nicole Kidman

portret Vivienne Westwood
Vivienne Westwood, 35×50 cm, verkocht
painting vivienne westwood
Vivienne Westwood, 30×30 cm, € 595
Medusa Nicole Kidman
Nicole, 40×50 cm, verkocht

Het Humeur van Nederland

In 2019 ben ik uitgenodigd een werk aan te leveren voor de eregalerij van het 10-jarig jubileum van de Nationale Kunstdagen. Ik wilde voor de gelegenheid een spraakmakend werk maken over de voorbijgaande aard van de actualiteit. Babbel, babbel, het gesprek van de dag. Verhalenvertellers, uitleggers, beroepspraters, analisten en interviewers. Iedere dag opnieuw.

Als vorm werd het een samenstelling van 16 losse portretjes van 20×20 cm, afzonderlijk ingelijst en met elkaar op één drager gemonteerd.

talkshow portret
Het Humeur van Nederland, 94×94 cm, € 2.795,-

Afgebeeld zijn vanaf linksboven: Carola Schouten, Johan Derksen, Mark Rutte, Geert Mak, Matthijs van Nieuwkerk, Eva Jinek, Peter R. de Vries, Saskia Belleman, Linda de Mol, Theo Hiddema, Jort Kelder, Eric Wiebes, Gerard Spong, Bas Heijne, Khadija Arib en Jeroen Pauw.

Willem Alexander

Voor een artikel in Atelier Magazine maakte ik 16 portretjes van koning Willem Alexander op 15×15 cm per stuk. Het artikel in het tijdschrift betreft het ontstaansproces van deze samenstelling van 16 paneeltjes in één lijst. Het is hier als PDF te downloaden.

16 geschilderde portretten van koning willem alexander
‘Studie van IV op vier bij 4’, 70×70 cm, € 1.895,-

Op Instagram zijn van drie portretjes zeven opeenvolgende stadia te zien.

Frank Auerbach

Kunstschilder Frank Auerbach (Berlijn, 1931) werd in 1939 door zijn ouders naar Londen gestuurd om de nazi’s te ontvluchten. Hij werd kunstschilder en Brits staatsburger. Wellicht kent u z’n werk, het hing bijvoorbeeld in 2014 tijdelijk in de eregalerij van het Rijksmuseum tegenover Rembrandt.

portret frank auerbach
‘Frank Auerbach’ 9x 40×30 cm, acryl op linnen, € 2.895

Het bleek een interessante exercitie om negen keer dezelfde kop te schilderen. Bij nadere bestudering van de schilderijen vallen telkens andere verschillen op, terwijl de stijl onmiskenbaar dezelfde blijft. Een effect dat overigens minder goed te zien is bij de wat kleine reproducties. Het auteursrecht verkreeg ik van fotograaf Eamonn McCabe. Eerder schilderde ik twee portretten van Auerbach in olieverf, geïnspireerd door Lucian Freud.

Lang leve de kunst!

Met als subtitel ‘de clowns van het gedoogkabinet’ schilderde ik deze drie uit verbijstering over hun wiebel-beleid over de hoogte van de BTW op beeldende kunst in 2011. De Nationale Associatie voor Beeldend Kunstenaars heeft er 5.000 kaarten van laten drukken (voor het Beeldend Kunstenaarsfonds). D’r zijn vast nog wat prikborden waar het op hangt!

portret rutte wilders
Lang leve de kunst!, 40×90 cm, acryl op linnen, 2011

De Schreeuw

Jaren geleden werd ik getroffen door het beeld van een kerel die de longen uit z’n lijf schreeuwde; prachtig expressief! Hij bleek onderdeel van het Finse mannenschreeuwkoor Huutajat (middelste rij, tweede van rechts). Uiteindelijk is hij de inspiratie geweest voor deze 18 schreeuwende tronies. Schreeuwen van verdriet, van angst, als vreugdekreet of als koorzang.

schreeuw portret
De Schreeuw, 18x 18×13 cm, acryl op paneel

De Zeven Hoofdzonden

Een les over normen en waarden, bedacht door paus Gregorius in de 6e eeuw na Christus.

Vorm …

Uitgangspunt was het maken van een serie schilderijen in de drie primaire kleuren (geel, blauw en rood), de drie secundaire kleuren (oranje, groen en paars) en een kleurloos (grijs) portret voor in het midden. Daarnaast moest ieder schilderij, voor de samenhang, één hand bevatten.

Hoofdzonden - Superbia
Hoogmoed
Hoofdzonden - Invidia
Afgunst
Hoofdzonden - Ira
Wraakzucht

… en inhoud

De wortel van alle zonde is (1) hoogmoed; de trotse, ijdele mens die door iedereen wil worden geprezen.

Omdat die zoektocht naar aandacht meestal niet wordt beantwoord, leidt dit tot teleurstelling die uitmondt in (2) afgunst en (3) wraakzucht.

Hoofdzonden - Acedia
Traagheid

Wat dan nog anders te doen in dit leven dan verbitterd (4) bij de pakken neer te zitten.

Men houdt vast aan wat men heeft opgebouwd, deelt niet meer met anderen en wordt dus (5) vrekkig in het besteden van tijd, aandacht en geld om zo te kunnen zwelgen in (6) onmatigheid en (7) wellust.

Hoofdzonden - Avaritia
Vrekkigheid
Hoofdzonden - Gula
Onmatigheid
Hoofdzonden - Luxuria
Wellust

Atelier Magazine besteed in 2011 zes pagina’s, met uitklapplaat, aan deze serie zelfportretten. Nou ja, ‘zelfportretten’, eigenlijk zijn het ‘tronies’. Het gaat namelijk om de uitgebeelde zonde, niet om de gelijkenis. Het tijdschriftartikel leest u hier.

Als geheel hangt deze serie van zeven portretten (à 50×30 cm) voor € 3.495,- in uw bedrijfshal.