LichtbakBegin 2016 kreeg ik het verzoek om de stijl van Andy Warhol te gebruiken voor een portret in opdracht. Met als beperking dat het in zwart/wit moest worden gemaakt met wellicht een enkel roze kleuraccent. Viermaal dezelfde pose op één doek van 100 bij 100 centimeter. Glamour moest het zijn!

Na de fotosessie op locatie bij de opdrachtgever kozen we uit zo’n 50 foto’s de meest geschikte pose. Die foto heb ik vervolgens bewerkt om er zoveel mogelijk detail uit te filteren. Van het resultaat heb ik met een lichtbak een tekening gemaakt, zodat ik een strak omlijnd uitgangspunt kreeg. Die strak belijnde tekening (zie afbeelding) heb ik met behulp van grafietpapier vier maal op doek gezet.

Andy Warhol maakte zijn pop-art meestal in de zeefdruk-techniek. Soepblikken, brillo-dozen en portretseries van de happy few. Strakke kleurvlakken die ten opzichte van elkaar steeds net anders waren afgedrukt. Ik wilde een samensmelting van zijn kleurvlakken en mijn schildertoets bereiken door gewoon te schilderen met tubeverf en penselen.

Neutral Gray GoldenGrijzen2Mede door de beperking van zwart/wit is het lastig iedere keer precies dezelfde kleur grijs te mengen. Daarom is het verstandig om te werken met een aantal standaard tube-kleuren. Het merk Golden heeft voor een dergelijk werk zeven neutrale grijzen in het assortiment. Die wissel ik af met grijzen als Payne’s Gray, Grafietgrijs en Koudgrijs, alledrie met een blauwzweem.

Vervolgens heb ik één portret in een eerste opzet geschilderd en de lessen die ik daaruit leerde, heb ik meegenomen bij het tweede portret en zo verder. Nadat ze er alle vier op staan, wordt er steeds meer detail en verfijning aangebracht. Ook diverse glaceerlagen om de verschillende grijzen wat meer bij elkaar te krijgen. En natuurlijk de roze accenten van lippen en achtergrond, die wat afwisseling brengen in het zwart/wit.

De contourlijnen zijn een lekker strakke toevoeging, een fraai grafisch effect, gemaakt met een zwarte acryl-marker van Liquitex.Marker

Hierbij twee afbeeldingen: één van het schilderij in een tussenfase en daarnaast het uiteindelijk resultaat. Door te vergelijken (gebruik een liggend beeldscherm) zie je hoe de opbouw plaats vindt. Ietsje minder blauw, iets ander roze, minder contrast, dieper van kleur, etc. Uiteindelijk zijn ze alle vier hetzelfde en toch ook weer niet, zoek de verschillen!

Combi Mireille