Omhelzing800
‘Omhelzing’, 40×30 cm
Atelier173

Voor Atelier Magazine maakte ik een aantal artikelen waarin ik mij liet inspireren door de stijl van een door mij bewonderde kunstenaar. Voor Atelier 173 (oktober 2014) was dat Egon Schiele. Het tijdschrift had erotiek als thema, vandaar mijn keuze voor het naakt.

Tot mijn genoegen stond het ontwerp op de cover! Download hier het artikel ‘Schilderen als Schiele‘.

Egon Schiele

Schiele (1890-1918) was de protegé van Gustav Klimt, Oostenrijks bekendste kunstschilder. Na Klimts overlijden in februari 1918 werd Schiele door velen gezien als zijn opvolger. Het zoet was echter van korte duur. De eerste wereldoorlog overleefde Schiele nog omdat zijn dienstplicht werd ingevuld met administratief werk. Maar in oktober 1918 -op z’n 28ste- stierf hij aan de Spaanse griep, drie dagen nadat zijn zes maanden zwangere vrouw Edith aan deze ziekte overleden was. Ondanks zijn zeer korte loopbaan is Egon Schiele, samen met Klimt, tot op heden Oostenrijks meest invloedrijke kunstenaar.

Kenmerkende elementen

Hoekigheid en contourlijnen als van Egon Schiele

Schiele had een zeer eigen stijl ontwikkeld met knokige, hoekige vormen en duidelijk aanwezige contourlijnen. Zijn veelal magere modellen liet hij vaak nogal ongebruikelijke poses aannemen, wat door deze stijl werd geaccentueerd. In tegenstelling tot zijn schilderijen, die vaak nogal donker van kleur en toon zijn, is z’n werk op papier veel leger en lichter.

Resultaat

Het leek me verstandig tussen die twee stijlen in te blijven en tegelijk iets origineels toe te voegen. Maar hoewel ik tevreden ben over het resultaat kun je je afvragen hoeveel ze nog lijken op de originele werken van Egon Schiele. Het is meer “Geïnspireerd door …” geworden dan “In de stijl van …”.

Werkwijze

De werken op deze pagina zijn gemaakt in mixed media. Ik heb veel gebruik gemaakt van een tekenpen, zowel met Oost-Indische inkt als met acrylinkten. Maar ook gebruikte ik acrylstiften en acrylverf uit de tube en diverse acrylmediums en aquarelpotlood en Inktense-potloden van Derwent.

Meer naaktstudies met stevige contourlijnen vindt u op de pagina Naakten