Dit ben ik niet

In 2022 werd ik zestig en als portretkunstenaar moest ik daar iets mee. Met deze serie van 60 zelfportretten wil ik mijn verwondering over het bestaan verbeelden. Vanuit het nooit te ontsnappen hier en nu. Wat is dat in vredesnaam, dat wat me aankijkt in de spiegel? Wat ben ik eigenlijk? Hoe is dit begonnen en waarom is het eindig?

Een zelfportrettenfeestje dus. Met enige zelfspot en de nodige verwijzingen naar de actualiteit en de kunstgeschiedenis. Antwoorden geeft het natuurlijk niet, maar het biedt een gevarieerd en intrigerend kijkspel. Een metafoor voor de toevallig opgepikte bouwstenen die tezamen ons ego maken.

60 Klimaatstrepen

Op de hoogte blijven?

Op deze website staan 22 van de 60 versies. Eind november hingen de 60 in het Atelier aan de Haven in Scheveningen. Om ze alle 60 op één muur te zien was fascinerend en indrukwekkend, al zeg ik het zelf.

Daarbij is dit een werk in ontwikkeling. De dag voor mijn 61ste verjaardag -6 juni 2023- is het definitief af. Tot die tijd zal ik het een aantal keren tentoonstellen. Wilt u daarvan op de hoogte blijven, schrijft u zich dan in voor mijn nieuwsbrief PortretNieuws.

De 60 zelfportretten zijn gemaakt op 180-grams multimediapapier van Rembrandt (Talens) in allerlei technieken, variërend van potlood, aquarel en gouache tot acrylverf, -inkt en -markers. Ze zijn (op een enkeling na) gebaseerd op dezelfde foto, die ik halverwege 2022 van mezelf maakte.